Учени от двете най-мощни космически обсерватории са уловили панорама на сблъскващи

...
Учени от двете най-мощни космически обсерватории са уловили панорама на сблъскващи
Коментари Харесай

Джеймс Уеб и “Хъбъл” заснеха космическо „коледно дърво“

У чени от двете най-мощни галактически обсерватории са уловили гледка на сблъскващи се космически клъстери (галактическо струпване). Космическият феномен, наименуван MACS0416, е на 4,3 милиарда светлинни години от Земята. В последна сметка сливащата се двойка великански клъстери ще се комбинира, с цел да образуват още по-масивна сбирка от блестящи галактики, показват учени. 

Нови детайлности за небесната характерност са се появили в цветното изображение, което сплотява качествата на галактическия телескоп “Хъбъл ” във забележима светлина и галактическия телескоп “Джеймс Уеб ” в инфрачервена светлина, която е невидима за човешкото око

Данните от двата телескопа дават по-голяма картина за Вселената. “Хъбъл ” от дълго време се употребява за търсене на далечни галактики в разнообразни дължини на вълната на светлината.

Инфрачервеният взор на “Джеймс Уеб ” разрешава това търсене да се прави на даже по-далечни дистанции, откривайки невидима светлина по-дълбоко в ранните дни на Вселената, оповестява CNN. 

Светлинна година, еквивалентна на 5,88 трилиона благи , е дистанцията, което светлината пропътува за една година. Учените съпоставят това, което се вижда от телескопи като “Уеб ”, като " взор към миналото ” .  

„ Ние надграждаме наследството на Хъбъл “, споделя Роджиър Уиндхорст, професор по регентите в Училището за проучване на Земята и Космоса към Държавния университет на Аризона.  

James Webb Space Telescope gets ready for the holidays with a cosmic Christmas Tree (image)
— Pure Science
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР